Nap Háza & Hold Udvara

Egy letisztult világ

Reméljük, hamarosan köszönthetjük Önt és kedves családját, barátait a Mezőföldön, az Adonyi kistérségben, a Duna partján fekvő festői Kulcs községben, ott is a kulcsi székhelyű Carpe diem Rekreációs és Általános Képzési Alapítvány megvalósult Nap Háza – Hold Udvara Rekreációs Agroturisztikai Központban.

A Ház a Mezőföld térségében hiánypótló, részben akadálymentesített, négy évszakos szálláshely és népi mesterségeket bemutató 288 m2 alapterületű agroturisztikai központ Kulcson, a buszvégállomás mellett, a Rákóczi F.u.151. szám alatt, 2401 m2 összközműves belterületi létesítmény, zárt parkolóval. Az épületben wifi üzemel. A kertben szabadtéri sütő- és főzőhely, szilárd burkolatú szín-tér, Carpe diem udvar és színpad.

A tegnapi nap elmúlt, a holnapi nap még nem született meg. A mai napból kell a legjobbat kihozni!

2013-ban pályázati forrásból épült meg a Ház, a Nap Háza Rekreációs Agroturisztikai Központ. Hagyománnyá nemesedett rendezvényeink nyitottak és mindenki által elérhetők. Az épület szerkezetéből adódóan szabadtéri rendezvényeink ismertek. Ilyen pl. a „Csirip koncert – csak vidáman” – tavaszt köszöntő, élet igenlő – családi rendezvény, vagy a Szent Iván napján tartott grill piknik, vidám műsorral, zenével. Nem hagyhatom említés nélkül a szeptemberi „Közelebb hozzuk a világot” – gondolná, hogy három nagykövet is megtisztelte egész napos rendezvényünket jelenlétével, szereplésével az elmúlt 3 évben? (Ecuador, Venezuela, Kuba) A „Közös a tüzünk, közös az asztalunk” december első péntekén tartott ételosztás (80-100 fő), karácsonyra hangoló zene, forralt bor, tea és a tűz melletti beszélgetés egy kis kikapcsolódásra, kapcsolatépítésre, s a kapcsolatok gondozására ad lehetőséget.  Ünnepi a hangulat, mikor rendezvény van a Házban – minden a vidámságra, a jókedvre és a baráti hangulatra épül.

A Ház földszintjén:
Népi mesterségek műhelyei
Előadóterem max.30 fő részére /projektor,TV,dvd,,stb…/
Kávázó/ teázó

A galérián:
Tea/melegítőkonyha vendégeknek max: 10- 15fő igény szerint .
Szobák : 2db 2ágyas, 2db 3 ágyas , pót ágyazhatók, akadálymentes,fürdőszobás, wifi, Tv

Jöjjenek el hozzánk! Tapasztalják meg az ízeket, illatokat és a környezet lélekmelengető hatását! A Házat körülvevő udvaron akadálymentes szabadtéri színpad is rendelkezésre áll, alkalmas színvonalas szabadtéri rendezvények tartására, még az esti órákban is. A Nyári-házban főzési és étkezési lehetőségünk van, a grill-udvar bográcsozásra és sütésre egyaránt alkalmas. Az emeltágyások és a fűszerspirál fogyasztásra kínálja terméseit. A gyermekekről sem feledkeztünk meg, – van „Duna-parti kalózok ügyességi udvara” – homokozó, van szabadtéri gyermekszínpad, s az ingatlan területe focizásra, tollaslabdázásra, asztaliteniszre, sátorozásra is alkalmas.

A Nap-házában az alsó szinten található műhelyek adnak lehetőséget a kreatív és népi kismesterségek képzésére, rekreációs foglalkozások, előadások tartására a gyermekeknek, felnőtteknek és sorstársainknak egyaránt. (+stroke, sclerosis multiplex, agyi katasztrófából gyógyulók, autisták, idősek, mozgásukban korlátozott és hátrányokkal küzdők)

A földszinti terek alkalmasak családi, baráti rendezvényekre. Tréningek, meditációs kurzusok, képzések is sokszor kaptak már helyet a Ház falai között. Az emeleten 10+5 fő részére van lehetőség fürdőszobás szobákban pihenni. A szoba bérlésével a vendégek részére az emeleten van lehetőség felszerelt konyha használatára. Az ingatlanon ingyenes a parkolás és az egész területen a wifi használata. Az akadálymentes közlekedés majdnem tökéletes, folyamatosan fejlesztjük …! A nordic walking gyaloglók klubja szívesen bemutatja a séta az élhetőbb életért technikát. Csatlakozzon hozzájuk, a botokat mi ingyen kölcsönözzük! Sétáljon az egészségéért!

A Carpe diem Alapítvány kuratóriuma – működésünk mindennapjait értékelve – “Boldog díj” adományozásáról hozott határozatot.

A díj odaítélésére és átadására a 2009-es évtől kezdődően került sor.
A kuratórium tagjai az önkéntes segítők köréből emelték ki azokat a társainkat díjazásra, akik az adott időszakban, – legalább 3 év folyamatában – munkájukkal támogatták az alapítványt, dolgoztak az alapítvány céljaiért és nem voltak érintettek egy célcsoportban sem.
A mindenkori díj – Tímár Bubu Éva keramikus Manó figurája, amely egy napraforgótányérban ül.

Ahhoz, hogy az odaítélt díjat megjelenítő díszkerámia minőségi értékét átérezzük, fontosnak tartjuk bemutatni az alábbi háttérismeretet, különös tekintettel a tájékoztatónk utolsó mondatára.
Bubutimár Éva a kerámiaiskola elvégzése után rögtön saját műhelyt alapított. Számtalan egyedi tervezésű használati és figurális kerámiával sok kiállítás, kézműves vásár és az Origin-art galéria és művészeti csoport létrehozása után 2003-ban Szabó Eszter keramikus társulásával megalapította a MANÓMŰHELY-t
A Manóműhely mázas használati és dísz kerámiákat készít, amelyek hagyományos kézműves technikával, kézzel készített termékek. Bubu által megálmodott és készített Manóvilág manói és Eszter által megteremtett figurális kerámia összhangját számos hazai rendezvényen csodálhatja meg a közönség. A Műhely minden terméke egyedi tervezésű és az Iparművészeti Lektorátus által zsűrizett munkák.
2008 tavaszán alakult a “Sárember alkotó és művészeti társaság”, amely a Manóműhely termékeit magába foglalva, újabb tervekkel folytatja a már megkezdett utat. Horváth Endrével és Horváth Gáborral közösen zenei és irodalmi kiadványok, a kerámia továbbgondolásával és más anyagok kombinációival készített kézműves termékek készítését tűzte ki célul az új csapat. Idézet a honlapjukról:
„Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a mai világban olyan tárgyakat, szobrokat, zenéket, meséket, kiállításokat hozzunk létre, amely az emberek lelkét felemeli.”

Visszatérve az alapítványunk által adományozásra kerülő „Boldog díj” odaítélésére – az elmúlt 10 évet tekintve – 2009 és 2019 között 15 fő részére került átadásra a díj. A díjazottak névre szólóan kiállított oklevelet kaptak, – Dóka Marianna, az alapítvány elnöke és Kertész Kinga alapítói jogutód aláírásával hitelesítve. Tehát 15 fő személyében talált gazdára a Bubutimár Éva keramikus két kedves figurája, a fiúcska és a leány.

Most, hogy megismert bennünket, kérem Önt és családját, barátait, – ha van lehetőségük – támogassák az alapítvány munkáját! Legyen büszke arra, hogy olyan szabadidő eltöltésre alkalmas hely van a térségben, Kulcson, ami azért is nagyon jó, mert Ön támogatja, mert részt vesz a programjain és látja, hogy támogatása jó ügyet szolgál. Az igazi segítség önzetlen, feltételektől mentes, egyszerűen csak az ember lelkéből fakad, mert jó annak, aki kapja, és annak is, aki adja.

Amennyiben Ön is úgy gondolja, támogassa adója 1 %-val a Carpe diem Rekreációs és Általános Képzési Alapítványt! Adószáma: 18492501-1-07

Segíthet önkéntes munkájával, vegyen részt rendezvényeinken, legyen jelen az alapítvány életében! Jól dönt, ha bizalmat szavaz céljainknak. Köszönjük!

Jó egészséget, vidámságot és sok boldog napot kívánva, tisztelettel:

Dóka Marianna – a Carpe diem Alapítvány elnöke

Kulcs község a Duna jobb oldalán, Rácalmás és Adony között található, Dunaújvárostól 15 km-re északra. Közúton a 6. számú főúton és az M6 autópálya 62. kilométerénél lévő Rácalmás lehajtójától, vasúton a Pusztaszabolcs–Dunaújváros–Paks vonalon, vízen a dunai hajóállomás felől közelíthető meg.
A különleges mikroklímával rendelkező, kiváló levegőjű településen kb. 2800 állandó lakos él. A Duna-parti üdülőterület nyáron benépesül, ekkor a lakosság létszáma megduplázódik.