Levél a Rudasból – Miénk lett a Faluvándor 2019. 10. 17-én

Kedves Marianna!

Csatoltan küldöm Neked az iskolai honlapunkon megjelenő cikket az ajándékozásról. Jó pihenést, egészséges feltöltődést kívánok!
Puszillak szeretettel: Orbán Mária gyakorlatioktatás-vezető

DSZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Ünnepélyes keretek között kaptunk ajándékot 2019. október 11-én a kulcsi székhelyű Carpe diem Rekreációs és Általános Képzési Alapítvány elnökétől, Dóka Mariannától. A Faluvándor – Kulcs a Mezőföldhöz, “Éld meg a pillanatot!” c. anyaga, – amely az ajándékot képezte – a turisztikai ágazat oktatásához, fejlesztéséhez lesz használható az iskola – elsősorban a turisztika ágazatos – diákjai számára.
A programcsomag a falusi turizmusra épít, amely ezen belül a Mezőföld értékeivel ismerteti meg négy témakörben az érdeklődőket. Ezek a Templomok, Kápolnák, Kastélyok, működő helytörténeti gyűjtemények; (Gasztroturisztikai programok; Biotechnológiai nevezetességek, hajós, lovas programok) köré csoportosul.
A Faluvándor weboldala és bemutató füzetei, színes matricák a régió megismerésére csábítják a szűkebb hazánk, térségünk nevezetességei iránt érdeklődőket.
Bízunk benne, hogy iskolánk turisztika ágazatos diákjai – hasznosítva az elméletben tanultakat – jól hasznosítják és tovább is fejlesztik az értékes turisztikai anyagot.

Képek az ajándékozási szerződés aláírásáról

A diákok képviseletében 3 leány köszönte meg az Alapítvány elnökének, Dóka Mariannának az ajándékot egy szép csokor virág átadásával.

DUOL – dunaújvárosi hírportál – 2019. 10. 12 -én A Faluvándort a Rudas diákjai viszik – címmel készített beszámolót az alábbiak szerint, melyet köszönettel fogadtunk.

A turisztikai ágazat fejlesztéséhez kapcsolódó ajándékozási szerződés ünnepélyes aláírására kapott meghívót szerkesztőségünk tegnapra a Rudas iskolába.
Az eseményen részt vett Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója, Szemenyei István, a DSZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója, és a legfontosabb szereplő, Dóka Marianna, a Carpe Diem Rekreációs és Általános Képzési Alapítvány elnöke. Merthogy az iskola ágazatának fejlesztéséhez az alapítvány ajándéka járul hozzá.

Miről is van szó? A Nap Háza – Hold Udvara Rekreációs Agroturisztikai Központ pályázati forrásból korábban létrehozta a Faluvándor elnevezésű kezdeményezést, amely a falusi turizmus keretein belül lehetővé teszi a Mezőföld értékeinek maradandó élményeket négy témakör (Templomok, kápolnák; Kastélyok, működő helytörténeti gyűjtemények; Gasztroturisztikai programok; Biotechnológiai nevezetességek, hajós, lovas programok) köré csoportosított felfedezését.
A Faluvándor lényegét és előnyeit egy weboldal foglalja össze, amelyen 4 témakör, 18 település, 125 program szerepel, Kulcs, Adony, Baracs, Beloiannisz, Besnyő, Daruszentmiklós, Előszállás, Hantos, Iváncsa, Kisapostag, Lórév, Mezőfalva, Nagykarácsony, Nagyvenyim, Perkáta, Pusztaszabolcs, Rácalmás és Szabadegyháza látnivalói böngészhetők az oldalon.
Ezt informatikailag Csikai Zsuzsanna építette fel és gondozza. Egy kiadvány, egy túranapló is tartozik a programhoz, melyet Koczka Kata szerkesztett.

Dóka Marianna életének szerves része volt a Rudas iskola, így nincs mit csodálkozni azon, hogy felajánlását éppen ennek az iskolának tette, ahol igazán jól fogják tudni a benne rejlő lehetőségeket kamatoztatni, fiatalos lendületet vinni bele.

A program átadásához kapcsolódva Koczka Kata az alábbi gondolatokat fűzte: Új, széles utakon a Faluvándor.
Örömömre szolgál, hogy ezt a turisztikai programot a szárnyai alá vette a Rudas. Remélem, a turisztika iránt érdeklődő fiatalok szeretni fogják, és örömüket lelik a Dunaújváros környéki települések értékeinek felfedezésében és a világ elé tárásában, legalább annyira, mint amilyen szeretettel én a Carpe diem Alapítvány felkérésére ezeket egy csokorba szedtem, és kiadványba szerkesztettem. És remélem, hogy a kezdeményezés nyomán a turizmus élénkülni fog a falvakban, kisvárosokban, és mindenki elégedett lesz Köszönöm, hogy a program megalkotói között lehettem. Koczka Kata – Október 18. (facebook)

Az alapítvány vezetője beszélt a Faluvándor oldal és füzetek céljáról, a programról és arról, hogy egy munkáját lelkiismeretesen végző turisztikai szakember komplexen látja a bemutatásra váró településeket. Így pl. nem csak a templomot és haranglábat kell bemutatni Iváncsán, hanem meg kell kóstoltatni az Iváncsai híres Pompost (kenyértésztából készült lángos), és hazafelé haladva meg kell mutatni az adonyi borpincéket, melynél nem maradhat el a hegy levének kortyolgatása.