2019. augusztus 17. A „Közelebb hozzuk a világot” című „kulturális csavargás” keretében, idén már harmadszor kelt útra a Carpe diem Alapítvány, most 16 fővel. Erdély után, egy jóval rövidebb kiruccanás várt ránk a Komárom-Esztergom megyei Császár településig.

Itt Henryx seriff vadnyugati városával ismerkedhettünk meg. Láthattunk autentikusan berendezett épületeket, hivatalokat, szobákat, börtönt, valamint a western filmek elmaradhatatlan kellékét, a postakocsit.

A falakon mindenütt fényképek, melyeken hírhedt rablók, pisztolyhősök és legendás indián főnökök elevenedtek meg. Az egyik épület csendes zugában, a kor történelme iránt komolyabban érdeklődőknek egy dokumentumfilm segíti a pontosabb eligazodást térben és időben. Többek között azt is megtudhatjuk innen, hogy magát a Vadnyugat kifejezést az Amerikai Egyesült Államokat alapító 13 gyarmattól nyugatra fekvő területre használjuk, ahol kezdetben csak az őslakos indiánok éltek…

Kisvasúttal visszautazhattunk az időben, ahol szemünk elé tárult az aranymosók világa.
A városka főterén felállított akasztófa mellett elsétálva az elmaradhatatlan szalonba térhettünk be egy kis frissítőre, ahol dizőzök, madámok és cowboyok teremtették meg az igazi kocsmahangulatot. Számunkra a nap fénypontját, az itt fellépő Blackriders zenekar fergeteges koncertje jelentette, akik kétórás ízelítőt adtak a country-zene gyöngyszemeiből. A vérpezsdítő ritmus táncra invitálta a jelenlévő publikumot.

A nap lezárásaként, hazafelé tartva, egy jó hangulatú vacsorával zártuk a napot.
A szösszenetet jegyzi Tomka Attila és Kis Andrea