Állandó programjaink ez évi első “szelete”. A nyári napforduló a fényt, életet és meleget adó nap “győzelme”, a leghosszabb nap diadala és a tűz összekapcsolása miatt volt jelentős. A nyár kezdetéhez is erősebben kapcsolódik június 24. A nyári napforduló ünnepe ősi hagyományokra nyúlik vissza, mely az életet, a termékenységet és a nap győzelmét jelképezi.

Szent Iván éjjelének elmaradhatatlan kelléke vagy inkább főszereplője a TŰZ. Mivel az éjszaka a sötétség és a halál birodalma, így az évnek ezen az éjszakáján a tűz erejével lehet megtörni a sötétség hatalmát. A legismertebb eleme a szentiváni szokásnak a házasság-jóslás, szerelmi varázslás;
És mi a helyzet a boszorkányokkal? Természetesen ők sem maradhatnak ki: az év – akkor még – legrövidebb éjszakáját megelőző napon zöldellő fa-ágakat tettek az ajtókra, ablakokra – még a tyúkólakra is -, hogy megelőzzék a rontást, elűzzék a boszorkányokat.
(Idézet az internetről)

Éves programunkat ebben a témakörben 4. alkalommal rendeztük meg az idén. Fontos tudni, hogy mindig a napján, – ha szerdára esik, akkor szerdán van a Szent Iván napi rendezvényünk. Ez néha, némelyeknek zavaró lehet, s azért maradnak távol, mert másnap dolgozni mennek. Így tehát a látogatók, érdeklődők kialakult létszáma 70-80 fő. Az idén is megközelítettük a 70 főt. Minden ingyenes 2 éve, amit csak lehet, jótékonysági céllal hirdetünk meg és kitesszük a pénz-gyűjtő varázs-gömbünket, ha valaki adakozni szeretne, azt tisztelettel megköszönjük.
Fő célunk a lift, de a rendezvényekre is spórolunk, mert minden rendezvényünk ingyenes. Minden rendezvényünkön jelen van a szórakoztatás, információk (tanítás) átadása, a meleg étel, ásványvíz, tea, likőr és pálinka.

A többit a vendégek hozzák magukkal, – sütemény és a kulcsi „rettenetes”, amit a közös asztalra teszünk, vagy körbe kínáljuk egymást. Az idei évben 3. alkalommal kaptuk Deák Ibolyáéktól a meleg étel teljes körű felajánlását, nyersanyag beszerzése, megfőzése stb..70 főre../ Ezúton is köszönjük!

A találkozóról – az esti fények – az együtt töltött szép órákról mesélnek.

Az estét Vargáné Boór Viola, – az alapítvány titkára nyitotta meg a témához kapcsolódó gondolatokkal. Azután Csuka Zoltán – Bánki Donát Szakközépiskola tizedikes tanulójának – szavalatát hallhattuk. A mű címe: Domonkos Istvántól az Újvidéki elégia I.

A vers után Szent Iván éjszakájáról Vámos Gabriella, – aki már nem először járt nálunk – Budapestről érkezett néprajzos, muzeológus előadását hallhattuk. Előadásának címe: A Szent Iván napi tűz fényénél…, szerelem, játék, varázslás a napfordulón.

Később az AMANI hastánccsoport táncos produkciója következett. Az Amani tánccsoport jelen felállásában nagyjából állandó tagokkal 2015 óta működik Iváncsán, Balázs Andrea vezetésével. Profiljuk a keleti orientális tánc, melyet egyszerűen és méltatlanul csak hastáncnak neveznek, pedig közel nem csak a has táncoltatásáról van szó. Segít a nőiesség megélésében és kifejezésében, a mozdulatok által pedig megismerni önmagunkat és a testünket. A mozgás és a zene által áthangolódunk egy másik rezgés-szintre, egyensúlyba hozva a test és lélek harmóniáját.

Köszönjük szépen ezt a varázslatos műsort a szebbnél szebb hölgyeknek.

A műsor után mindenkit meghívtunk egy tányér meleg csirke-ragura, kenyérrel. Az est alatt a talpalávalót Turi Tibor szolgáltatta aki, a RockBox zenekar énekes, gitárosa. A zenekar tagjai mindannyian munka mellett zenélnek, Dunaújvárosban és környékén nagy sikerrel szerepelnek. Többek között a DUDIK fesztivál állandó fellépői. A közönség mindig nagy örömmel hallgatja az általuk játszott dallamos rockzenét. Ez így van nálunk is.

Az előadás véget ért, a vacsorát a grilludvar teraszán zene és beszélgetés közben fogyasztottuk el. Tavaly ültettünk 2db Hársfát a grill udvar elé, hogy majd árnyékot adjon azoknak, akik ott sütnek főznek. Az egyik fa az idén már virágzott, reméljük a másik jövőre fog és velünk marad. Szeretem ezt a fát és mögötte a nyári házat.

Egy kedves, régi katonadal jut erről eszembe, amit egykoron a lányok szívesen daloltak:
Diák kislány, napkelet hajnalán,
A hárs alatt, vártam rád oly sokat. /:
Ott voltunk boldogok, Hol az öreg Tisza ballagott, Szívtuk az öreg hárs illatát, Egymás karja közt, babám.:/